fbpx

Waarom is het nodig om Fairtrade noten te kopen?

Een eerlijke en duurzame notenketen is mijn uitdagende missie

Let jij al op of er een Fairtrade logo op de verpakking van de noten die jij eet staat? Nee? Niet schrikken, maar als er geen Fairtrade logo op de verpakking staat dan zijn jouw noten onder zeer slechte omstandigheden gekweekt en verwerkt, en onnodig de hele wereld over getransporteerd. De harde waarheid is dat de notenindustrie van misstanden aan elkaar hangt.

Voor mij begon het knotsgekke All Day Nuts avontuur toen ik erachter kwam wat er eigenlijk allemaal wel niet mis gaat bij het kweken en verwerken van mijn favoriete gezonde snack: noten. Graag neem ik je mee in mijn verhaal en hoop ik je te inspireren om je bij onze missie aan te sluiten en voortaan alleen nog maar Fairtrade noten te kopen én eten. Zo wordt jij gezonder en de wereld een stukje eerlijker en duurzamer!

Wat er misgaat bij het verwerken van cashewnoten

Het grootste gedeelte van de cashewnoten voor de Europese markt wordt momenteel verwerkt in Vietnam. Ongeveer 80% van de uit Afrika geïmporteerde noten wordt in Vietnam snel en goedkoop verwerkt voor verdere handel. Deze efficiënte en economisch aantrekkelijke werkwijze blijft helaas niet zonder grote gevolgen voor de arbeiders en het milieu. Als de cashews verscheept worden gaan zelfs de hele cashewvruchten van Afrika naar Azië, terwijl alleen de pit (de cashewnoot) gebruikt wordt. De rest van de vrucht is dus afval dat onnodig naar een ander continent verplaatst wordt.

Voor de arbeiders zijn er ook veel risico’s in deze schakel van de keten. Dit zijn onder andere lage lonen, veiligheid en gezondheidsproblemen, kinderarbeid, gender issues (supervisors zijn voornamelijk mannen, arbeiders voornamelijk vrouwen) en moeilijk traceerbare noten. Het verwerkingsproces van cashewnoten is erg arbeidsintensief. Veiligheidskleding vertraagt het pel- en snijwerk. Dit zorgt dat het voor arbeiders onaantrekkelijk is om dit te dragen en dus niet gedragen wordt omdat ze gedwongen worden zo snel mogelijk te werken. Daarnaast wordt er vaak per volume verwerkte noten betaald, wat maakt dat arbeiders te lang doorwerken en nauwelijks pauze nemen om op een dag toch voldoende te verdienen. De hoge kosten van onderwijs en de lage lonen verhoogt het risico op kinderarbeid. Kinderen gaan met hun ouders mee om te helpen met de notenverwerking, in plaats van naar school te gaan. Helaas is ook arbeidsinspectie in Vietnam onvoldoende om goede arbeidsomstandigheden te kunnen bevorderen.

 

Fairtrade cashewnoten die geteeld én verwerkt zijn in Afrika.

De eerste stappen om mijn doel te bereiken zijn gezet! Inmiddels zijn alle cashewnoten van All Day Nuts Fairtrade. Dit betekent dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun noten en dat ze goede werkomstandigheden hebben. Deze Fairtrade cashews worden geteeld en verwerkt in Afrika vanwege twee belangrijke redenen:

  • Door in te kopen via een transparante keten in Afrika wordt het schenden van mensenrechten tegengegaan.
  • Door lokale verwerking stopt het onnodig verschepen van de noten en vindt er 90% minder CO2 uitstoot plaats.

Als onderdeel van de weg naar volledige transparantie hebben we onderzoek laten doen naar de misstanden in de cashewnotenketen. Een uitgebreide analyse van de meest recente en betrouwbare onderzoeken – uitgevoerd door onafhankelijke partijen – heeft een aantal verhoogde risico’s voor arbeiders aan het licht gebracht op verschillende plekken in de keten. Een belangrijke schakel waar veel onrecht plaatsvindt is de verwerking van de noten. Benieuwd naar het hele verhaal achter de misstanden in de cashewnoten keten? Daar vertellen we je graag meer over in dit artikel.

Wij waarborgen de goede arbeidsomstandigheden in onze notenketen en zetten waar nodig stappen om deze verder te verbeteren.

Steun de lokale bevolking en help mee aan CO2 reductie

De risico’s bij verwerking in Vietnam zijn serieus en wij vinden dat dit beter kan. Daarom kiezen wij ervoor om de notenverwerking terug te halen naar Afrika, daar waar de cashewnoot geteeld wordt. Dit betekent niet dat het verwerkingsproces in Afrikaanse landen zonder risico’s is, maar op deze manier is meer transparantie en monitoring te realiseren. Dit doen we onder andere door met Fairtrade gecertificeerde verwerkers in zee te gaan. Ook kan zo de afstand tussen de verschillende schakels in de productieketen verkleind worden en kunnen we toewerken naar een volledig transparante keten zonder onrecht en kinderarbeid.

Door deze transparante keten waarbij de noten in de plaats van herkomst worden verwerkt, steunen we de lokale Afrikaanse bevolking én vindt er ook een reductie van de CO2 uitstoot plaats. De noten gaan dus niet onnodig eerst de hele oceaan over naar Vietnam om vervolgens weer verscheept te worden naar Europa. Iets waar we erg trots op zijn. En dit is nog maar het begin! Hoe meer (h)eerlijke noten we samen eten, hoe eerder we nog meer noten Fairtrade kunnen maken. Eerlijk = heerlijk!

Eerlijke en gezonde groeten,

Jettie

Gratis verzending

Wist je dat je vanaf Є 30,00 geen verzendkosten meer betaald?

Voeg nog 1 of meer heerlijke producten toe en maak gebruik van deze gratis levering!