fbpx
Header proces All Day Nuts

Reis van de cashew

Welkom achter de schermen bij All Day Nuts, waar we je meenemen op onze reis naar de creatie van heerlijke notenproducten welke uiteindelijk te koop zijn in supermarkten in Nederland en onze heerlijke notenshop.

  • Stap 1: De cashew oogst in Afrika!
  • Stap 2: Het verwerken in de fabriek van Nuts2
  • Stap 3: Van Afrika tot jouw supermarkt

Het is onze missie om de notenketen vrij van uitbuiting en onderdrukking te krijgen.

STAP 1: De cashew oogst in Afrika!

Welkom achter de schermen bij All Day Nuts, waar we je meenemen op onze reis naar de creatie van heerlijke, gezonde notenproducten. Onze eerste tussenstop(stap) in de reis? De plantages in West-Afrika, waar het allemaal begint. Op deze prachtige plantages werken 3500 lokale boeren hard aan het oogsten van de kostbare cashewnoten. Maar dat is niet alles! We moedigen hen aan om samen boerengroepen te vormen en hun boerderijen als bedrijven te runnen, delen kennis en materialen, zodat we samen kunnen groeien.

Het proces - All Day Nuts

Onze boeren zijn dus getraind om hun plantages te onderhouden voor optimale productie en gezonde bodems. We geven ook tips voor het behoud van de oogstkwaliteit en het milieu. Het resultaat? Hoogwaardige biologische noten waar we trots op zijn!

Wist je dat elke cashewnoot zich verstopt in een enkele cashewappel? Onze boeren zorgen ervoor dat er geen enkele noot verloren gaat. Maar ze moeten voorzichtig zijn, want de cashewappel bevat irriterende stoffen. Daarom smeren ze hun handen in met olie om zichzelf te beschermen. Slim, toch?

Na het oogsten worden de cashewnoten zorgvuldig verzameld en te drogen gelegd. Deze stap is essentieel om het vochtgehalte te verminderen en de noten klaar te maken voor verdere verwerking. Geduld is hierbij een schone zaak!

Dit is het wonderlijke proces van cashewnoten oogsten in Afrika. Een combinatie van traditie, zorg en respect voor de natuur.

We zijn er trots op onze samenwerking met 3500 toegewijde boeren, die door de fairtrade premies kunnen investeren in hun farm en in de toekomst van hun gezin. Zo wordt bijvoorbeeld de oogst vooraf betaalt, zodat het schoolgeld voor het naar school gaan van de kinderen aan het begin van het seizoen betaald kan worden. We geven ook een afname garantie zodat boeren in hun bedrijf kunnen en durven te investeren. De boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun noten en hebben goede werkomstandigheden. Bij All Day Nuts streven we ernaar om blijvende impact te maken.

STAP 2: Het verwerken in de fabriek

Stap binnen in de Afrikaanse notenfabriek van Nuts2, waar noten worden aangevoerd door hardwerkende boeren en uiteindelijk getransformeerd worden tot heerlijke producten. De fabriek bevindt zich in de directe nabijheid van de plantages, waardoor teelt en verwerking binnen hetzelfde continent, namelijk in Afrika, plaatsvinden. Dit is uniek, omdat momenteel maar liefst 90% van de Afrikaanse cashewnoten in Azië wordt gepeld. Dat lijkt onnodig als je bedenkt dat dit resulteert in het transporteren van 80% van het pelafval over de halve wereld. Bij All Day Nuts hanteren we een andere aanpak, met aanzienlijke voordelen als resultaat! Onze Fairtrade cashews maken geen omweg via Azië. Ze worden geteeld én verwerkt in Afrika om twee belangrijke redenen: 1. Door in te kopen via een transparante keten in Afrika zetten we ons in tegen het schenden van mensenrechten. 2. Lokale verwerking stopt het onnodig verschepen van noten, waardoor we minimaal  50% minder CO2-uitstoot genereren. Maak kennis met de Operationeel Directeur van de fabriek.

Het proces - De fabriek - All Day Nuts

Maar wat gebeurt er precies in onze Afrikaanse fabriek?

In de Afrikaanse fabriek van Nuts2 ondergaan de cashewnoten een zorgvuldig proces dat wordt uitgevoerd door ongeveer 2500 Arikaanse vrouwen – in verschillende stappen uit:

Allereerst het kraken, stomen en pellen van de noten: Het openen van cashewnoten vereist vakmanschap en precisie. Onze toegewijde teamleden gebruiken handmatige kraakmachines en gespecialiseerde apparatuur om ervoor te zorgen dat elke noot met liefde wordt behandeld. Sommige van onze machines kraken tot wel 15 noten per minuut, wat neerkomt op bijna 8000 noten per dag!

We stomen de noten om de binnenste schil zachter te maken, zodat we deze efficiënt kunnen verwijderen. Het resultaat? Perfect gepelde cashewnoten zonder de harde schil, ook wel bekend als “testa”. Grondige kwaliteitscontrole: Na het pellen worden de noten zorgvuldig gesorteerd op basis van hun gebruiksdoel en grondig gecontroleerd op kwaliteit.

Klaar maken voor verzending: Tot slot worden de noten geclassificeerd en met uiterste zorg ingepakt voor verzending naar Nederland, zodat ze uiteindelijk hun weg vinden naar jouw favoriete All Day Nuts-producten.

Het proces - Het gezin - All Day Nuts

Dit hele verwerkingsproces is behoorlijk arbeidsintensief, maar het biedt daardoor juist waardevolle werkgelegenheid in Afrika en ondersteunt gezinnen ter plaatse. Door de verwerking in Afrika te houden en eerlijke lonen te betalen, kunnen onze medewerkers hun gezinnen onderhouden en hun kinderen naar school sturen. Terwijl de moeders aan het werk zijn, worden de allerkleinsten verzorgd in het kinderdagverblijf in de fabriek. Als een medewerker medische zorg nodig heeft, is er zelfs een medische post in de fabriek beschikbaar.

Net als in Nederland willen de vrouwen en moeders in de fabriek goed voor hun kinderen zorgen. Het betalen van eerlijke prijzen stelt hen in staat om fatsoenlijk te leven en hun kinderen naar school te laten gaan. Dit is de persoonlijke missie van All Day Nuts-oprichtster Jettie van Mourik-Woerden: de toekomst van deze vrouwen en hun kinderen verbeteren.

STAP: van Afrika tot de supermarkt

Na een zorgvuldig proces van teelt en verwerking in Afrika, zijn onze noten klaar voor transport. De All Day Nuts-noten worden rechtstreeks naar Rotterdam verscheept en vervolgens naar onze ambachtelijke branderij in Eindhoven gebracht. Hier, in de creatieve handen van onze ‘nutty professor’, worden de heerlijkste notenmixen samengesteld. Het verschil is meteen merkbaar zodra de noten zijn verpakt en uiteindelijk in jouw supermarkt terechtkomen. Proef de passie en kwaliteit in elke hap!

Heb je vragen over ons notenproces? Wil je meer zien van wat er achter de schermen gebeurt? Laat het ons weten en we delen graag meer van deze fascinerende momenten! Lees meer over onze missie:  en ontdek hoe we samen werken aan een betere toekomst!

Gratis verzending

Wist je dat je vanaf Є 30,00 geen verzendkosten meer betaald?

Voeg nog 1 of meer heerlijke producten toe en maak gebruik van deze gratis levering!