fbpx

Jettie verkocht haar softwarebedrijf en maakt nu met All Day Nuts notenbranche eerlijker: ‘Rendement niet ten koste van boer’

Jettie in de Ondernemer

Na de verkoop van haar succesvolle logistiek- en softwarebedrijf KeenDelivery gooit ondernemer in hart en nieren Jettie van Mourik-Woerden het roer om. Nu zit ze met All Day Nuts in de noten en is het haar persoonlijke missie de keten van boer in Afrika tot consument in Nederland transparanter en eerlijker te maken.

Stel, je runt een succesvol softwarebedrijf dat je in tien jaar tijd van de grond af hebt opgebouwd en winstgevend is. Ga je door op het geëffende pad, of verkoop je de boel en begin je van voor af aan in een totaal nieuwe markt? Rasondernemer Jettie van Mourik-Woerden (44) hoeft daar niet lang over na te denken. Ze verkoopt haar onderneming, gaat op sabbatical en duikt bij terugkeer opnieuw vol vuur het ondernemerschap in. Niet meer in de hoek van de software en de logistiek, maar in de wereld van de noten. Daar moeten nog een hoop misstanden aangepakt worden, zo constateert ze al snel.

Jettie: ,,Na de verkoop van mijn vorige bedrijf wilde ik graag een consumentenbrand opbouwen. Mijn ouders hadden een succesvol voedselimportbedrijf, dus ik heb de voedingsindustrie met de paplepel ingegoten gekregen. Het leek me een logische stap voor een nieuw bedrijf en ik kwam al snel in de wereld van de noten terecht. Mijn droom om een consumentenbrand op te bouwen in die sector veranderde al snel toen ik zag hoe de realiteit was.”

,,Veel cashewnoten die wij eten, gaan van Afrika eerst 12.000 kilometer verderop naar Azië om daar verwerkt te worden voordat we ze in Europa consumeren. Als je ziet hoe hard boeren in landen als Burkina Faso werken en hoe weinig er voor hen overblijft, dan weet je dat er iets heel erg verkeerd zit. Mijn droom veranderde in een missie, ik wilde een merk met impact neerzetten. En dat kon alleen als we het echt anders zouden doen”, vertelt de ondernemer.

”Slechts 10 procent van de Nederlanders wil meer betalen voor eerlijkere producten. De rest moet op een andere manier overtuigd worden”

All Day Nuts - verpakkingen

Hoe meer schakels, hoe meer er blijft hangen

All Day Nuts benadert de keten vanuit een andere wijze. De waarde wordt zoveel mogelijk toegevoegd in het land van herkomst met zo weinig mogelijk tussenschakels. Alles om het geld zoveel mogelijk op de plek te brengen waar het zo hard nodig is; de boerengezinnen in Afrika. Dat doen ze door de focus in de eerste plaats niet op rendement, maar op een eerlijkere verdeling te leggen. Klinkt heel nobel, maar aan het eind van de dag blijft het een onderneming. Zonder geld, geen business. Hoe vindt All Day Nuts daar de juiste balans in?

,,Winstgevendheid is zeker belangrijk, maar niet over de rug van de mensen die in armoede leven. Idealistisch? Misschien, maar sinds wanneer is daar iets mis mee? De huidige keten in de notenindustrie is te troebel. Hoe meer schakels, hoe meer er in de keten blijft hangen. Ga voor een eerlijke en transparante verdeling. Daarom werken we samen met een lokaal bedrijf dat de noten in Burkina Faso direct inkoopt bij de boeren zelf en lokaal verwerkt. Dat scheelt al heel veel. De belangrijkste schakel om nu nog mee te krijgen is retail, de supermarkten. We hebben de retailers keihard nodig, maar het valt niet uit te leggen dat verreweg het grootste deel van de opbrengst naar retailers gaat en boeren moeite hebben om rond te komen”

Schaalbaar concept, maar je moet ergens beginnen

All Day Nuts start in 2020 met het idee om met een breed aanbod de markt te bestormen. Cashewnoten, maar ook amandelen en hazelnoten. Noten zijn een enorme groeimarkt. Niet alleen vanwege de noten zelf, maar bijvoorbeeld ook voor vleesvervangers en sportvoeding. Jettie is ervan overtuigd dat noten een grote rol gaan spelen in de cruciale eiwittransitie waar we met een groeiende wereldbevolking voor staan. Toch ziet ze al snel de noodzaak om te focussen en gaat, voor nu, het vizier vol op de cashewnoot.

,,Het klopt dat we gestart zijn met meer producten in het aanbod, maar we ontdekten dat het beter werkt als je je focust. We hebben gekeken naar de keten waar we de meeste impact kunnen maken. We zitten nu nog heel erg in de startupfase, zijn flink aan het pionieren. Ons huidige doel is om 1,2 miljoen kilo cashewnoten te verkopen. Dat zijn ongeveer tien miljoen zakjes. Als we dit realiseren, en daar geloven we absoluut in, kunnen we de zekerheid bieden dat we de hele oogst van de fabriek waar we in Burkina Faso mee samenwerken kunnen afnemen. En als dat lukt? Naar de volgende noot. Het concept is volledig schaalbaar. Zodra de cashewketen 100 procent transparant is gaan we door, maar je moet ergens die eerste voeten in de klei zetten.”

”Het valt niet uit te leggen dat het grootste deel van de opbrengst naar retailers gaat en boeren moeite hebben om rond te komen”

Duurzaamheid: veel woorden, nog te weinig daden

Alle idealisme ten spijt, de grootste hobbel voor All Day Nuts blijft het prijskaartje. Slechts tien procent van de Nederlanders is bereid om meer te betalen voor een eerlijker product, die andere negentig procent moet op een andere manier overtuigd worden. Het prijsverschil is al flink gedaald, maar om die laatste stap te zetten zal gekeken moeten worden naar innovatie en het verder opschonen van de keten. Voor het vinden van nieuwe investeerders wil Jettie eerst aantonen dat ze een fundamenteel goed en werkend businessmodel hebben dat ook een gezond rendement kan bieden.

,,Begin dit jaar bezocht ik de fabriek in Burkina Faso, waar voornamelijk vrouwen werken aan het verwerken van de noten. Dat moment wakkerde mijn passie nogmaals aan. Die moeders daar willen hetzelfde als ik hier in Nederland: goed voor hun kinderen kunnen zorgen. Betaal een eerlijke prijs, zodat mensen daar fatsoenlijk rond kunnen komen en hun kinderen naar school kunnen. Er is niks mis met rendement zoeken, maar het moet niet ten koste gaan van de planeet of hele bevolkingsgroepen. We kunnen niet op de huidige voet verder. Het begint bij die eerste stap. Ik wil met All Day Nuts aan retailers en investeerders laten zien dat dit een geweldig alternatief is. Duurzaamheid staat bij iedereen hoog op de agenda, maar het blijft helaas nog te vaak bij woorden.”

Bron: https://www.deondernemer.nl/ Foto: Fae Milder/fgmphotography.nl

Gratis verzending

Wist je dat je vanaf Є 30,00 geen verzendkosten meer betaald?

Voeg nog 1 of meer heerlijke producten toe en maak gebruik van deze gratis levering!