fbpx

kabinet wil verkoop onverantwoorde noten aan banden leggen

Bronnen in Den Haag beweren dat het kabinet verregaande maatregelen voorbereidt om de verkoop van onverantwoorde noten in met name grote supermarktketens aan banden te leggen. “Ingrijpen is hoogst NOOTzakelijk,” aldus een ambtenaar op het ministerie. De nieuwe regels zullen eind dit jaar in werking moeten treden.

Waar sommige supermarkten al een voorzichtige poging wagen dit probleem nu écht aan te pakken, hoopt het kabinet met deze nieuwe rigoureuze aanpak de ontwikkelingen dan eindelijk te versnellen.

“We trekken nu écht aan de NOOTrem”, aldus de bevlogen ambtenaar. “Het is toch van de gekken dat 90% van bijvoorbeeld de cashewnoten die in Afrika worden geteeld (60% van de wereldwijde cashewproductie!) eerst met schil en al (70% bestaat uit schil) met containerschepen vol richting Azië worden gevaren (op ruwe stookolie, waarom ook niet) om daar verwerkt te worden, om vervolgens van daaruit weer terug te worden verscheept naar Europa.”

De ambtenaar (die graag anoniem wil blijven) is nog niet uitgepraat of de telefoon gaat. Zijn Belgische collega belt hem voor de wekelijkse update. “In België luiden we al een paar jaar de NOOTklok! Ik ben het gewoon kotsbeu deze praktijken moéten stoppen! En wel nu! Amai, dit is slecht voor mijn hart hè!” 

Dan doet de ambtenaar de Nederlandse plannen uit de doeken en hangt de Belgische collega toch iets vrolijker op. “Tot volgende week!”

Na de aanpak van onverantwoorde cacao- en koffie-inkoop door supermarkten, zijn dan nu dus eindelijk de noten aan de beurt. Goedbedoelde pogingen om de situatie in de notenketen aan te pakken en de keten transparanter en eerlijker te maken bevinden zich al jaren in een impasse. Zo is minder dan 1% (!) van de verkochte cashews wereldwijd Fairtrade verhandeld. 99% dus NIET! Vandaar dat de kabinetsplannen zeer welkom zijn om uit deze impasse te geraken en de notenproblematiek écht op de agenda te krijgen. Sommige supermarkten lopen al op de zaken vooruit en hebben per vandaag al alle onverantwoorde noten uit het schap gehaald en worden er binnenkort alleen nog maar eerlijke noten verkocht zoals de cashewnoten van All Day Nuts. Supermarkteigenaar K. Ruidenier: “Het is in veel gevallen ook onwetendheid bij de consument. Ze weten gewoonweg niet waar al die noten vandaan komen en wat er beter kan. Net als koffie en cacao een aantal jaren geleden. Daarom ben ik blij dat All Day Nuts nu de misstanden in de notenketen onder de aandacht brengt en dat het kabinet inziet dat er nu echt iets moet gaan gebeuren”. Foto: © Mischa Keemink

Al is bovenstaande berichtgeving over de kabinetsplannen en de lege schappen pure fictie, de notenketen is helaas géén grap! Wist je dat inderdaad 90% van de cashewnoten die je eet met een omweg van Afrika via Azië naar Nederland komen? En dat je door slimmer te werk te gaan 90% CO2 kunt besparen op transport, kunt investeren in duurzame ontwikkeling en werkgelegenheid met controleerbare lonen en goede werkomstandigheden in West-Afrika. En dan heb je ook nog de verpakking van noten: Vaak in de bekende transparante plastic kuipjes of zakken met aluminium binnenkant… In de door All Day Nuts zelf ontwikkelde verpakking zit veel en veel minder plastic! 83,5% minder om precies te zijn. En toch blijven de noten lekker lang vers! All Day Nuts gaat voor een 100% eerlijke notenketen en heeft inmiddels de eerste stappen gezet. Albert Heijn ziet de urgentie en daarom start All Day Nuts bij hen vanaf eind april met de notenverkoop. Welke supermarkt volgt dit goede voorbeeld? Bekijk onze missie en help mee met het verwezenlijken van onze droom. Onze Cashewnoten leggen de kortst mogelijke route af van teelt & verwerking naar het supermarktschap in Nederland. Volg ons ook op Instagram en blijf op de hoogte! All Day Nuts. Fair Nuts.

Gratis verzending

Wist je dat je vanaf Є 30,00 geen verzendkosten meer betaald?

Voeg nog 1 of meer heerlijke producten toe en maak gebruik van deze gratis levering!