fbpx

Missie Update All Day Nuts

Cashew stazakken

Een eerlijke en duurzame notenketen is onze uitdagende missie

De eerste twee jaar van All Day Nuts waren echt een uitdaging!! Pionieren next level, zeg maar. We waren aan het zoeken naar de juiste weg…

Het assortiment was te uitgebreid, de producten te duur en naar ons idee niet gezond genoeg. En zo kan ik nog wel 20 punten opnoemen. Elke dag leren we nieuwe dingen en het werd ons gelukkig duidelijk: “Meer focus op de WHY” en dus meer focus op het assortiment! (Dus helaas… de lekkere zoete RoseMerry moeten jullie voorlopig even missen☹). We werken aan een gezonde én fairtrade variant op natuurlijke basis!

Bezoek Burkina Faso

Begin 2023 ben ik naar Burkina Faso gegaan voor een ketenonderzoek. “Worden de producten echt eerlijk verhandeld en onder de juiste omstandigheden verwerkt?” Het was een hele intensieve week waarin ik veel boeren, gezinnen en vrouwen uit de fabriek heb gesproken.

Het ketenonderzoek was niet alleen bepalend voor de vervolgstappen, maar ook mijn “soul searching” was belangrijk! Wat wil All Day Nuts nou echt??? Een funky succesvol merk op de markt brengen? Of willen we vooral iets veranderen in de keten?

Het kon twee kanten op: of het kleine vlammetje zou worden uitgeblazen (ik vond het niet per se een makkelijk traject), of het kleine vlammetje zou aangewakkerd worden tot een vuur.

Het laatste gebeurde! Het raakte mij enorm dat aan het begin van de keten gezinnen in grote nood verkeren. Het is helemaal niet vanzelfsprekend dat er ‘s avonds eten is of dat kinderen naar school kunnen! En een eerlijke fairtrade prijs voor de noten kan bepalend zijn of de kinderen daar naar school kunnen!

Op de binnenplaats van de fabriek, waar ongeveer 2500 vrouwen werken om te overleven, heb ik het besluit genomen: “Al verkoop ik geen zakje noten meer, maar kan ik wel het verhaal vertellen over hoe belangrijk het is dat deze producten eerlijk verhandeld worden”, dan doe ik dat.

Fairtrade cashewnoten die geteeld én verwerkt zijn in Afrika.

Om 2500 vrouwen en 3500 boeren een eerlijk loon te bieden, moeten er jaarlijks 1.2 miljoen kg cashewnoten fairtrade verkocht worden, afkomstig van de plantage van onze partner Nuts2. Dit voorkomt dat de noten voor dumpprijzen naar Azië worden verkocht, waarbij de lokale bevolking er niets aan overhoudt, om vervolgens helemaal vanuit Azië naar Europa geëxporteerd te worden, met onnodig veel CO2-uitstoot tot gevolg. Kortom, we willen de keten eerlijker en duurzamer maken, dus lokale verwerking is heel belangrijk!

Onze missie hebben we gelukkig weer haarscherp voor ogen.

En deze inspirerende reis heeft geresulteerd in een prachtige nieuwe “Eerlijk = Heerlijk” lijn. De dansende dame op de voorkant staat symbool voor de kracht van de moeders die voor hun kinderen kunnen zorgen! Hier wordt zij niet alleen gelukkig van, maar het maakt ook ons blij wanneer de hele keten het goed heeft!

Wij waarborgen de goede arbeidsomstandigheden in onze notenketen en zetten waar nodig stappen om deze verder te verbeteren.

Steun je onze missie om de notenketen eerlijker te maken?

De nieuwe “Eerlijk = Heerlijk” productlijn

Wat ik vooral geweldig vind, is dat we deze notenmixen nu goedkoper kunnen aanbieden dan voorheen! De prijs komt overeen met een “normale” notenmix. Dus voor een fairtrade organic mix is €2,95 helemaal top!

Gratis verzending

Wist je dat je vanaf Є 30,00 geen verzendkosten meer betaald?

Voeg nog 1 of meer heerlijke producten toe en maak gebruik van deze gratis levering!