fbpx
just cashew notenmix

De cashewnoten van All Day Nuts zijn Fairtrade

All Day Nuts werkt hard aan het transparant maken van de notenketen. Stap voor stap maken we positieve impact om zo de kritische factoren in de keten te verminderen. Onze eerste stap is meteen een hele mooie! We hebben het voor elkaar om één van de meest populaire noten – namelijk cashews – Fairtrade in te kopen. Alle cashewnoten in onze mixen zijn nu dus Fairtrade ingekocht en organic gecertificeerd. Benieuwd naar het verhaal achter onze Fairtrade cashews? Lees snel verder!

Ontdek onze notenmixen
cashewnoten

Waarom starten met Fairtrade cashews?

Naar cashewnoten is behoorlijk veel onderzoek gedaan in de afgelopen jaren. Termen als ‘blood cashews’ heb je misschien weleens voorbij zien komen. Eigenlijk zijn er twee belangrijke schakels in de keten van noten: teelt en verwerking. Wij willen deze zo dicht mogelijk bij elkaar brengen met als gevolg positieve effecten op mens & planeet.

Als onderdeel van de weg naar volledige transparantie heeft All Day Nuts zelf onderzoek laten doen naar de misstanden in de cashewnotenketen. Een uitgebreide analyse van de meest recente en betrouwbare onderzoeken – uitgevoerd door onafhankelijke partijen – heeft een aantal verhoogde risico’s voor arbeiders aan het licht gebracht. Een belangrijke schakel waar veel onrecht plaatsvindt is de verwerking van de noten.

Het grootste gedeelte van de cashewnoten voor de Europese markt wordt momenteel verwerkt in Azië (grotendeels in Vietnam en ook in India). Hier worden voornamelijk uit Afrika geïmporteerde noten gebruikt, die snel en goedkoop verwerkt worden voor verdere handel. Deze efficiënte en economisch aantrekkelijke werkwijze blijft niet zonder gevolgen voor de arbeiders in het proces.

De belangrijkste risico’s in deze schakel zijn lage lonen (betaling per volume), veiligheid en gezondheidsproblemen, kinderarbeid en gender issues (supervisors zijn voornamelijk mannen, arbeiders voornamelijk vrouwen). Het verwerkingsproces is erg arbeidsintensief.

De noten zijn moeilijk te ontdoen van hun schil en worden daarom vaak met de hand gepeld. Een cashew heeft twee lagen harde schil waartussen bijtende stoffen (Cardol en Anacardinezuur) zitten die wrede brandwonden kunnen veroorzaken. Brandwonden zijn voor de 500.000 vrouwen die werkzaam zijn in de Indiase cashewindustrie dagelijkse kost. Veiligheidskleding vertraagt het pel- en snijwerk, waardoor het voor de arbeiders niet aantrekkelijk is deze te dragen. Velen krijgen niet eens handschoenen. Als ze deze al hadden, zouden ze het zich waarschijnlijk niet kunnen veroorloven om ze te dragen. Een andere optie ter bescherming van handen bij het pellen is het gebruik van bepaalde olie, echter ook dat doet men daar meestal niet. Daarnaast wordt men vaak per volume verwerkte noten betaald, wat maakt dat arbeiders vaak lang doorwerken en nauwelijks pauze nemen om op een dag toch voldoende te verdienen.

De hoge kosten van onderwijs en de lage lonen verhogen het risico op kinderarbeid. Kinderen gaan mee met hun ouders om te helpen met de notenverwerking, in plaats van naar school te gaan of te kunnen. Helaas is ook arbeidsinspectie vanuit de overheid onvoldoende om goede arbeidsomstandigheden te kunnen bevorderen. De mensen werken zonder contract, zonder garantie op een vast inkomen, zonder pensioen of vakantiegeld.

Cashewteelt en -verwerking in Afrika

Wij willen goede arbeidsomstandigheden in onze keten borgen en waar nodig stappen zetten om deze te verbeteren. Om verschillende redenen kiest All Day Nuts ervoor om de notenverwerking terug te halen naar Afrika, daar waar de cashewnoot geteeld wordt. Allereerst wegen de hoge risico’s in de Aziatische industrie zoals hierboven beschreven mee. Dit betekent niet dat het verwerkingsproces in Afrikaanse landen zonder risico’s is, maar op deze manier is meer transparantie en monitoring te realiseren, o.a. door alleen met Fairtrade gecertificeerde verwerkers in zee te gaan. Ook kan zo de afstand tussen de verschillende schakels in de productieketen verkleind worden en kan All Day Nuts toewerken naar een volledig transparante keten zonder onrecht en kinderarbeid. Daarnaast wordt op deze manier werkgelegenheid gecreëerd daar waar de grondstof vandaan komt. Dit biedt de lokale bevolking een stabieler inkomen. Door meer lokaal te gaan werken, worden transportkosten bespaard en CO2-uitstoot voorkomen. Het bespaarde bedrag kan vervolgens geïnvesteerd worden in de ontwikkeling en het welzijn van de lokale boeren en verwerkers.

Bekijk onderstaande video om te zien waar onze cashews vandaan komen

Een video van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voor teelt en verwerking van onze Cashewnoten werken wij intensief samen met Nuts2. Zij hebben jarenlange ervaring in Afrika met het maken van lokale positieve impact. Eén van hun verwerkingsbedrijven (Anatrans) zit in Burkina Faso waar meer dan 2000 vrouwen werkzaam zijn in de verwerking van onze cashewnoten die rechtstreeks vanaf het land hierheen worden gebracht. Zoals je kunt zien in de video gebruiken medewerkers in plaats van handschoenen speciale (Castor) olie om hun handen te beschermen tegen de bijtende stoffen.

De pijnlijke werkomstandigheden van cashewverwerking

Gratis verzending

Wist je dat je vanaf Є 30,00 geen verzendkosten meer betaald?

Voeg nog 1 of meer heerlijke producten toe en maak gebruik van deze gratis levering!